Je zorgverzekering. Het is iets wat ieder jaar terug komt. Misschien ben je nog nooit van zorgverzekeraar gewisseld en wil je weten waar je op moet letten bij het afsluiten van een zorgverzekering. Of misschien heb je al een paar keer je zorgverzekering over gesloten en wil je graag een geheugensteuntje. In dit artikel bespreken we waar je op moet letten wanneer je een zorgverzekering over wilt sluiten.
De prijs
Allereerst kijk je natuurlijk naar jouw budget. Wat kan en wil je uitgeven per maand? Veel mensen zullen hierop antwoorden: ‘Zo min mogelijk’. Dat is natuurlijk een begrijpelijke redenatie. Soms is het echter verstandig om niet voor de goedkoopste optie te gaan. Bijvoorbeeld wanneer je onderliggende gezondheidsproblemen hebt, waar je jezelf goed voor wilt verzekeren. Je kunt jouw zorgverzekering vergelijken voor 2022 en filteren op goedkoopste prijs of op polisvoorwaarden.
De voorwaarden van de basisverzekering
Heb je voldoende aan een basisverzekering of wil je jezelf ook aanvullend verzekeren? Wanneer je een zorgverzekering wilt oversluiten is het verstandig om te kijken naar de dekkingsgraad van de polis. Alle basisverzekeringen vergoeden in principe hetzelfde, alleen kan er prijsverschil zitten tussen de verzekeringen onderling. Dit komt doordat er per verzekeraar verschillende afspraken zijn gemaakt de zorgaanbieders. Daarnaast spelen de financiële reserves van een verzekeraar een rol. De ene verzekering heeft namelijk meer geld in kas, waardoor deze een lagere premie kunnen hanteren voor hun verzekeraars. Iedereen die woonachtig is in Nederland is verplicht om een basisverzekering af te sluiten, daarom is het aan te raden om je hier van tevoren in te verdiepen.
De aanvullende verzekering
Voor sommige dingen kun je jezelf aanvullend verzekeren. Dit kan bijvoorbeeld extra fysiotherapie, brillen en lenzen, de tandarts en orthodontist en alternatieve geneeskunde zijn. Het is aan te raden om jezelf alleen te verzekeren voor zaken die zonder aanvullende verzekering niet in één keer kunt betalen. Voor een aanvullende verzekering betaal je namelijk maandelijks gewoon premie en deze premie kan op jaarbasis toch behoorlijk oplopen. Stel, je verzekert jezelf aanvullend voor de tandarts, maar je hebt eigenlijk nooit last van gaatjes of andere gebitsproblemen. Dan kun je jezelf afvragen of het nodig is om jezelf aanvullend te verzekeren. Kies daarom voor een aanvullende verzekering als de de premie op jaarbasis opweegt tegen de kosten die je voor de aanvullende zorg verwacht te maken. Je kunt jaarlijks overstappen van aanvullende zorgverzekering. Bovendien ben je niet verplicht om je aanvullende zorgverzekering bij dezelfde zorgverzekeraar af te sluiten als waar je jouw basisverzekering hebt afgesloten.